<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Picture334 jpg

Share this article on

Är Indien det nya Kina - Hör våra experters utlåtande

Har Indien samma potential som Kina, och vilka utmaningar och risker bör man vara medveten om? Dessa frågor har diskuterats under en längre tid, vi bad våra lokala experter att ge sin syn saken.  

Under de senaste åren har den ekonomiska utvecklingen och de geopolitiska spänningarna, särskilt mellan USA och Kina, fått allt fler företag att vända blickarna mot Indien. Det gäller både amerikanska och europeiska företag, av vilka många för närvarande försöker säkra sina affärer genom att diversifiera sina leveranskedjor.   

Detta innebär att det finns ett förnyat fokus på Indien som en potentiell handelspartner och kanske till och med som en framtida utmanare om titeln "världens fabrik". För att bedöma Indiens potential har vi talat med Meghna Nair, Head of Risk, Atradius India och Arun Soundarajan, Country Manager, Atradius India.  

  

Vilka fördelar har Indien som handelspartner?   

Först och främst har Indien många strukturella och demografiska fördelar. Med en befolkning på 1,4 miljarder människor finns det en stor pool av kvalificerad arbetskraft, låga kostnader och en växande konsumentbas. I synnerhet växer både medelklassen och antalet välutbildade, engelsktalande ungdomar.  

Landet har också en lång historia av tillverkning och regeringen har varit särskilt stödjande för industrin och exporten under de senaste åren.  

Regeringen är starkt engagerad i att förbättra logistiken. Ökade investeringar i infrastruktur och tillväxtprojekt är avgörande för att utveckla motståndskraftiga leveranskedjor och Indien gör just detta", säger Arun Soundarajan.   

 

Hur har Indien dragit nytta av de senaste årens utveckling?  

Indien har sett en märkbar ökning av utländska direktinvesteringar (FDI) under de senaste åren. Under räkenskapsåret 2014-2015 uppgick de utländska direktinvesteringarna till 45,15 miljarder USD, medan de under 2021-2022 uppgick till 83,57 miljarder USD, nästan dubbelt så mycket som sju år tidigare.  

Denna utveckling har underlättats av regeringens initiativ "Make in India", som består av ett antal åtgärder för att främja innovation, skydda immateriella rättigheter och bygga ut tillverkningsinfrastrukturen.  

Enligt Meghna Nair har Indien dessutom dragit nytta av ett antal frihandelsavtal som har bidragit till att etablera Indien som en viktig marknad för många företags leveranskedjor.  

"Indien har redan tecknat handelsavtal med Förenade Arabemiraten och Australien, medan handelsavtal med Storbritannien och Kanada är på gång", säger Meghna och tillägger att Indien och EU också siktar på att ha ett avtal på plats i slutet av 2023 eller början av 2024.  

 

Kommer Indien att ta över Kinas roll som "världens fabrik"?  
Det finns flera indikationer på detta.  Meghna Nair lyfter fram ett bra exempel på både storleken och kvaliteten på de investeringar som landet för närvarande bevittnar.   

"Apple har gjort en betydande ökning av iPhone-produktionen i Indien, med en produktion på 7 miljarder USD under räkenskapsåret 2022-2023. Nästan 7 % av Apples iPhones tillverkades i Indien under det senaste räkenskapsåret och monterades av deras partners som Foxconn Technology Group och Pegatron Corp."  

Men Apple är inte den enda framgångssagan inom elektroniksektorn. Från 2018 till 2022 har Indien ökat det totala värdet av sin elektronikexport med 260%. Endast Vietnam hade en högre tillväxttakt. Tillväxten har drivits på av sektorns strategiska betydelse och ökade restriktioner för handeln med Kina. Enligt Arun Soundarajan finns det dock andra sektorer med hög tillväxtpotential.  

"Läkemedel, bearbetade livsmedel, vitvaror, biltillverkning och tillverkning av bilkomponenter kommer sannolikt att vara en betydande del av framtiden."   

Indien har ytterligare en fjäder i hatten när det gäller landets kandidatur som ett nytt tillverkningscentrum. Till skillnad från framför allt Sydostasien är de relativt oberoende av Kina i sina leveranskedjor. 

 

Vilka är de potentiella utmaningar som Indien står inför?     

Det är dock viktigt att inte måla upp en rosenröd bild av Indiens framtid. Landet har en historia av protektionistisk politik, vilket kan göra det mindre konkurrenskraftigt när det gäller att förhandla om större frihandelsavtal. Som Meghna Nair uttrycker det.   

"För att attrahera dessa stora företag och få dem att investera i Indien är det viktigt att ha rätt politik på plats. Det finns fortfarande utmaningar som måste hanteras och det kommer att ta lång tid att ersätta Kina, som befinner sig i en mycket gynnsam position."  

Dessutom finns det fortfarande logistiska utmaningar med produktionen i Indien, vilket innebär att det går långsammare att få ut varor och komponenter på marknaden. Det handlar framför allt om "first and last mile"-utmaningar, med en infrastruktur som ännu inte är fullt utvecklad.  

Företag som arbetar med komplexa produkter kan också stå inför ett rekryteringsproblem. Att utbilda nya medarbetare kan bidra till att övervinna denna typ av utmaningar, men kommer också att öka produktionskostnaderna.  

Trots att Indien på senare år har klättrat på listan över länder där det är lätt att göra affärer, finns det fortfarande stora utmaningar med byråkratin och de förseningar som den kan orsaka. Att gå via domstolarna kan vara mycket tidskrävande, särskilt när det gäller tvister och avtalsuppfyllelse. 

 

Vad är några tips till företag som vill göra affärer i Indien?  

Den goda nyheten är att det görs ansträngningar för att övervinna de utmaningar som nämns ovan. Narenda Modis regering inledde reformer för nästan ett decennium sedan för att göra det lättare och enklare att göra affärer i Indien.  

Stora investeringar i förbättrad infrastruktur fortsätter också, så situationen kommer med största sannolikhet att fortsätta förbättras under de kommande åren.  

Just nu är det en klar fördel att hitta en lokal partner om man vill ta sig in på den indiska marknaden. De kan ofta ge råd om lokal lagstiftning och har praktisk erfarenhet av att lösa tvister. Samtidigt kan de hjälpa dig att bedöma dina handelsrisker.  

Möjligheterna kommer att växa i takt med att Indiens närvaro på den globala arenan ökar och företag med rätt strategi kommer att ha goda möjligheter att skörda frukterna av detta.  

 

Läs Aruns och Meghnas 10 bästa tips för företag som exporterar till Indien

 

Share this article on

Read more