<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Picture8

Share this article on

Branschöversikt: Här är de största riskerna i Storbritannien

Brist på arbetskraft, politisk instabilitet och sjunkande köpkraft. Problemen har avlöst varandra i Storbritannien sedan Brexit. I den här artikeln tar vi en titt på de aktuella handelsriskerna i landet.

Storbritannien har varit i recession sedan hösten 2022 och ekonomin ser ut att fortsätta krympa under första halvåret 2023. En inflation på över 10 % har urholkat köpkraften och tvingat upp räntorna.

Detta orsakar likviditetsproblem för brittiska företag, många kämpar med att föra över prishöjningar, sälja varor från överfulla lager samtidigt som finansieringskostnaderna stiger.

Samma utmaningar påverkar företag runt om i världen, men det är särskilt problematiskt i Storbritannien, där, enligt Atradius brittiska kreditchef, Owen Bassett, många företag är relativt högt belånade. Dessutom finns det en stor förekomst av så kallade zombiebolag som bara har kunnat hålla sig vid liv för att de kunna ta billiga lån i en lågräntemiljö. Allt detta leder till en ökad risk för uteblivna betalningar 2023.

Ekonomin ser ut att vända under andra halvan av 2023 och även om detta är goda nyheter bör man ur ett riskperspektiv inte ta ut glädjen i förskott. Enligt Owen Bassett är det normalt att det blir en ökning av antalet konkurser när ett land börjar ta sig ur en lågkonjunktur.

Vi har inte sett normala omständigheter på ett tag, men om vi fortsätter att se en högräntemiljö under andra halvåret av 2023, så är det mycket troligt att antalet konkurser kommer att öka ytterligare", säger Owen Bassett.

De hårdast drabbade branscherna

Vi bad Owen Bassett att identifiera Storbritanniens mest riskfyllda branscher för 2023. Generellt sett är branscher som är beroende av lågutbildade arbetare och är känsliga för fluktuationer i konsumtionen särskilt utsatta.

Byggbranschen

Byggbranschen i Storbritannien har under många år varit beroende av migrantarbetare. Både Brexit och Coronapandemin har gjort det betydligt svårare att rekrytera byggarbetare och många företag saknar arbetskraft. Dessutom är byggbranschen pressad av en rad nya miljökrav, vilket är en möjlighet för de företag som anpassar sig, men kan vara ett hot för de som inte har resurser att investera i omställningen.

Detaljhandeln

Sektorn har de senaste 15 åren utmanats med ett antal konkurser bland stora välkända företag. Det beror främst på att konsumenterna har börjat handla mer online och att alla inte har kunnat anpassa sig. De senaste två-tre åren har det dock inte förekommit några större konkurser, vilket lett till en kamp om konsumenterna vars köpkraft för närvarande minskar. Owen Bassett räknar med att det kommer att finnas fler företag som inte kommer att hålla året ut. Dessutom har byråkratin som har kommit med Brexit gjort det svårare att importera varor vilket ökar pressen på industrin.

Jordbruk och livsmedel

Denna branch är hårdats drabbad av Brexit. Det har varit en klar brist på vissa livsmedel eftersom det har funnits en brist på anställda för att skörda eller bearbeta dem. Samtidigt har det varit stora utmaningar med energipriser och ett ökande antal konkurser det senaste året.

Nöjesindustrin

Nöjesindustrin har drabbats särskilt hårt av att konsumenter äter mindre ute och lägger mindre pengar på upplevelser. Liksom de andra branscherna är de också hårt drabbade av energipriserna och har problem med rekryteringen.

Share this article on

Read more