<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Picture9

Share this article on

5 tips för att exportera till Storbritannien

Atradius har sammanställt ett antal tips för er som antingen vill komma in på den brittiska marknaden eller redan exporterar till Storbritannien.

Även om handeln med Storbritannien har blivit svårare efter Brexit är landet fortfarande en av Sveriges viktigaste handelspartner inom ett antal sektorer och branscher.

Men oavsett om du exporterar energiteknik, livsmedel, trävaror eller något annat finns det ett antal saker som du bör vara särskilt uppmärksam på om du vill minimera risken för förluster när du handlar med brittiska företag. 

  • Eftersträva öppenhet från dina handelspartner. I Storbritannien använder många människor kreditförsäkringar och det finns också en allmän vilja att dela med sig av finansiell information som kan hjälpa dig att fatta rätt kreditbeslut. Det är bättre att få aktuell information direkt från kunden än att behöva förlita sig på offentligt tillgänglig information som kan vara mer än ett år gammal.
     
  • Ha flexibilitet i avtalen. I tider av inflation är det viktigt att ha bestämmelser om prisfluktuationer i avtalen. År 2022 gick ett antal företag i konkurs i Storbritannien eftersom de inte kunde överföra prisökningar. Alla parter bör ha ett intresse av ett flexibelt avtal, så se till att förhandla in detta i dina avtal.
     
  • Var uppmärksam på förändringar i betalningsmönster. Betalningsbeteende är en bra indikator på om en kund har problem med att betala sina fakturor. Håll därför ett öga på om en kund börjar betala senare än vanligt eller missar betalningar.
     
  • Det är viktigt att hålla koll på äganderättsförbehållet. I Storbritannien rekommenderar vi att du arbetar med "All monies retention of title", vilket i korthet innebär att du behåller äganderätten till varorna tills de är betalda. Detta gör det mycket lättare att göra anspråk på ett konkursbo och kan potentiellt spara dig tusentals pund i förluster.

 

Bedrägerier är relativt vanliga i Storbritannien. Ofta riktar sig bedragarna särskilt till europeiska företag eftersom de antar att de har liten kunskap om den brittiska marknaden. Atradius rekommenderar därför att man ägnar särskild uppmärksamhet åt bedrägerier och identitetsstölder.

 

Share this article on

Read more