<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Picture11

Share this article on

Torpedvarning: Ökad risk för särskilt farlig konkurstyp

Den minskade köpkraften har lett till att flera företag har fått likviditetsproblem. Utmaningarna utvecklas snabbare än tidigare och Atradius ser att även företag med bra bokslut kan få svårt att betala räkningarna.

Det har skett en förändring i konkurstrenden. Under 2022 drevs det ökande antalet konkurser främst av byggsektorn. Särskilt entreprenörerna hade svårt att överföra prishöjningarna samtidigt som nya beställningar inte fullgjordes i stor utsträckning. Sammantaget pressades företagens likviditet av stora makroekonomiska trender, från energipriser till inflation.

År 2023 är det till stor del den fallande köpkraften som utgör det största likviditetstrycket. Detta enligt Ulrik Asbjørn, chef för Atradius nordiska avdelning Special Risk Management som hanterar företag med hög kreditexponering och likviditetsproblem.

"Vi ser en ökad tillströmning av ärenden överlag, och ärendena är inte längre koncentrerade till en viss bransch. Gemensamt för många de drabbade företagen just nu är att de är konsumtionsdrivna, det vill säga beroende av att folk spenderar pengar” säger Ulrik Asbjørn och tillägger att många av hans kollegor runt om i Europa ser samma utveckling.

Större, mer oförutsägbara förluster

Företagen har också en annan sak gemensamt, de får problem snabbare och ofta händer det utan förvarning. Enligt Ulrik Asbjørn ser man nu fler drabbade bolag vars senaste bokslut inte skulle ha fått många att ana oråd.

Dessutom är det större företag och större belopp än tidigare. Enligt Atradius Sveriges VD, Peter Boberg, innebär det att fler kunder rapporterar betalningsförseningar och att storleken på uteblivna betalningar är högre.

I Danmark, Norge och Finland har det varit en tydlig ökning av genomsnittsbeloppet på skadeärenden från 2021 till 2022 samt till Q1 2023. Detta verkar vara en signifikant trend i alla nordiska länder även om Sverige än så länge sticker ut i sammanhanget. Sverige hade en 34% ökning i genomsnittsbelopp på skadeärenden från 2021 till 2022, men vi ser än så länge inte samma trend som våra nordiska grannländer under 2023.

Det finns alltså en ökad risk för stora konkurser som verkar komma ur det blå, det vi kallar torpeder. Enligt Peter Boberg är det bästa skyddet mot så kallade torpeder att vara extra noggrann i sin kredithantering.

"Som långivare bör du inte lita på de senaste boksluten, eller vara säker på att ett företag kommer att lyckas bara för att det är stort. Man måste se till att man har en robust kreditpolicy och att ha bra samarbetspartners som stöttar den”, säger Peter.

Han tillägger också att även om man inte alltid kan förutse en handelspartners obestånd så kan man minimera risken för förlust och se till att den egna verksamheten klarar en eventuell förlust, genom att agera snabbt och kontakta sina kunder så snart det finns tecken på betalningsproblem.

 

Share this article on

Read more