<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
EB---Største-Risici-2024

Share this article on

Här är de största handelsriskerna 2024

Vi har precis lagt ett turbulent 2023 bakom oss, men vad kan vi egentligen förvänta oss av 2024 - det är vad vi på Atradius ska försöka svara på.  

Trots krig, räntehöjningar och protektionism var den globala ekonomin relativt motståndskraftig under 2023, dock ökade konkurserna runt om i världen, men inte så mycket som vi på Atradius hade befarat.  

Med undantag för inflationen, som har dämpats på de flesta marknader, står den globala ekonomin 2024 inför många av samma utmaningar som den gjorde för ett år sedan. Krig, protektionism och en möjlig recession på flera stora marknader. En av de största okända faktorerna när det gäller kreditrisk är den fulla effekten av räntehöjningar som drabbar högt belånade företag, köpkraft och efterfrågan.  

Dessutom fortsätter vi att se en alltmer komplex global marknad med flera stora okända faktorer och pågående konflikter som snabbt kan eskalera eller ta nya former. Som vår nordiska kreditchef Michael Sindberg uttrycker det; 

"Det har bara blivit svårare att manövrera med den ökade osäkerheten runt om i världen och under 2024 kommer det inte längre att räcka med att titta på dina kunders bokslut för att undvika kreditförluster."  

 I den här artikeln tittar vi närmare på de risker som du måste vara medveten om för att minimera dina förluster under det kommande året. Vi går igenom de mest riskfyllda branscherna och ger vår syn på vilka trender som kommer att ha störst inverkan på ditt rörelsekapital och kassaflöde. 

Europa på tomgång
På global nivå förväntar sig Atradius ekonomer en BNP-tillväxt på 2,1 % 2024, vilket är 0,4 % lägre än tillväxttakten 2023. Vi förväntar oss dock att särskilt Europa kommer att bromsa in och att flera stora ekonomier som Frankrike, Nederländerna, Spanien och Tyskland antingen kommer att ha nolltillväxt eller krympa 2024.  

Den tyska ekonomin är särskilt utmanande. Landet har länge kämpat med höga energipriser, byråkrati och den hedervärda bilindustrin har utsatts för press från både USA och Kina. Inom Atradius har vi sett en stadig ökning av rapporter om uteblivna betalningar från kunder som gör affärer med Tyskland och under 2024 betalade vi ut mer pengar i skadeersättningar i Tyskland än vi gjorde innan covid-19-pandemin.  

Trots de dystra ekonomiska prognoserna och en stigande trend i rapporter om uteblivna betalningar förväntar sig Atradius tyska underwriters att insolvensnivån stabiliseras under 2024. I synnerhet företag inom detaljhandeln, bygg-, metall- och maskinsektorerna har drabbats av insolvens och förväntas fortsätta att påverkas under det kommande året. 

Vi förväntar oss en mycket svag BNP-tillväxt för 2024 i Storbritannien på endast 0,4 %. Den konsumentdrivna ekonomin har drabbats av låg köpkraft samtidigt som många företag fortfarande kämpar med att hitta kvalificerade medarbetare efter Brexit.  

Under 2023 har Storbritannien sett en betydande ökning av antalet konkurser, där byggsektorn har drabbats särskilt hårt. Andra områden där Atradius har varit tvungen att betala ut mer ersättning är tjänstesektorn, livsmedelsindustrin och detaljhandeln.  

Även i Storbritannien förväntar sig våra lokala underwriters att den annars stigande insolvensnivån stabiliseras under 2024, om än på en betydligt förhöjd nivå. 

Protektionism kan orsaka förluster 
De flesta ekonomer anser att protektionism är skadligt för den globala ekonomin, men i vissa fall kan det också vara en direkt orsak till uteblivna betalningar. Detta gäller särskilt i utvecklingsländer, där ekonomiska svårigheter och ett ökat fokus på protektionism under 2023 fick politikerna att införa åtgärder som nya importtullar.  

Under 2023 såg vi flera platser där tullarna höjdes plötsligt och på ett sätt som inte var hållbart. Vi har sett exempel där tullar med mycket kort varsel höjts med 20-30 %. Detta har i många fall gjort det svårt för lokala importbolag att sälja sina varor med vinst och därmed fullfölja sina åtaganden gentemot sina leverantörer.  

Enligt Michael Sindberg, Atradius nordiska kreditchef, är detta ett exempel på att finansiella rapporter inte alltid räcker för att göra en kreditbedömning.  

"Du bör ta hänsyn till geopolitisk osäkerhet, eftersom den kan komma från många håll, till exempel om din kund har brutit mot sanktioner. Världen kan förändras snabbt oavsett din kunds till synes goda finansiella ställning är den här typen av förluster svåra att förutse", säger han. 

Byggsektorn är fortsatt under press 
Byggsektorn fortsätter att vara under press. Enligt Atradius Sveriges branschexpert för byggsektorn, Per Nordenberg, har efterfrågan sjunkit och nästan dubbelt så många projekt som vanligt skjuts upp. Samtidigt är materialpriserna fortsatt historiskt höga, och tillsammans med räntenivån har det blivit svårt för byggherrarna att hitta affärsmodeller som kan göra projekten ekonomiskt bärkraftiga.  

Det innebär att färre projekt startas, särskilt när det gäller bostadsbyggande. Atradius har sett flera stora konkurser i byggbranschen under 2023 och vi förväntar oss att den höga nivån av konkurser kommer att fortsätta under 2024.  

Oftast är det tvister, materialförseningar och kostnadsöverskridanden som tar död på byggbolagen, men enligt Per Nordenberg finns det också en ny trend att vara uppmärksam på.  

"På senare tid har vi sett företag gå i konkurs för att de har övervärderat sina projekt. Det innebär att miljontals kronor kan försvinna från kontona över en natt, vilket är något att hålla ett öga på", säger han och tillägger att det finns en positiv nyhet från byggsektorn, nämligen att det inte längre förekommer några kraftiga prisökningar. 

Konsumentdrivna branscher utmanas 
Även om många svenskar har fått löneökningar senaste åren har köpkraften urholkats kraftigt under 2023 på grund av inflation och högre räntekostnader. Vi räknar med att det under 2024 fortfarande kommer att vara press på företag i de branscher som påverkas mest av lägre köpkraft. Det gäller bland annat sällanköpshandeln där t.ex. sportvarubranschen befinner sig i en historisk vinstpress.   

"Väldigt många kämpar med förluster och de som fortfarande tjänar pengar har minskat sina marginaler på grund av kraftigt ökande kostnader i kombination med minskad efterfrågan", säger Atradius svenska kreditchef Camilla Arwin och tillägger "att detta är ett problem eftersom de i sin tur förväntas sätta ytterligare press på sina leverantörer i och med att det är svårt att föra över kostnadsökningarna till slutkunderna som redan håller hårt i plånboken ". 

På Atradius har vi sett en ökad nivå av konkurser i detaljhandelssektorn under 2023 och vi förväntar oss att detta kommer att fortsätta under 2024. Dessutom ser vi att det har blivit svårare att handla med hållbara konsumentvaror, särskilt design- och premiumprodukter.   

När vi tittar på kapitalvaror ser vi att mindre aktörer är särskilt utmanade när dyrare finansiering kombineras med svag efterfrågan. Investeringar kan ofta skjutas upp och order avbokas, så detta är också ett område där vi förväntar oss fler konkurser under 2024. 

Share this article on

Read more