<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
eb 2 - flyttekasser 1 copy

Share this article on

Konkursvåg på stora svenska exportmarknader

Svenska företag bör även fortsättningsvis vara försiktiga när de handlar på kredit till flera av de största exportmarknaderna. Om man inte är försiktig med sin kredithantering är det mer sannolikt att drabbas av stora förluster när en konkurs drabbar en eller flera av dina handelspartners. 

De svenska konkurssiffrorna för 2024 är fortsatt stabila och relativt höga, men stiger på flera viktiga exportmarknader. Därför är det viktigt att svenska företag tar ordentlig hänsyn till när de exporterar och handlar på kredit.   

– När man exporterar är risken för att ens handelspartner ska gå i konkurs mycket högre idag än den har varit de senaste tre åren. Det gäller även för marknader som inte upplever dramatiska ökningar i år, säger Atradius Sveriges vd Peter Boberg. 

 

Värst är situationen i Italien, där Atradius räknar med att antalet konkurser kommer att öka med 63 procent under 2024 jämfört med 2023. I Nederländerna räknar Atradius med en ökning på 38 procent, medan beräkningar pekar på en konkursökning på 29 procent i både USA och Polen. 

En global trend 
På global nivå ökade antalet konkurser med 32 procent under 2023, enligt Atradius beräkningar. Under 2024 räknar Atradius med att utvecklingen kommer att tappa fart, men att vi ändå, globalt, kommer att se 14% fler konkurser jämfört med förra året. 

– Svenska företag kan skydda sig mot konkurser genom att noga överväga och se mer kritiskt på vem de gör affärer med. Dessutom är det naturligtvis också möjligt att försäkra sig mot finansiella risker med hjälp av aktörer som oss. Oavsett rekommenderar vi svenska företag att tänka extra noga innan de handlar på kredit. För det finns ett tryck på flera av våra största exportmarknader, säger Peter Boberg.  

De senaste årens konkursökningar, globalt och i Sverige, tillsammans med inflation, stigande räntor och sjunkande köpkraft, beror främst på att många företag överlevt tack vare statligt stöd under och efter pandemin. På ett antal marknader, till exempel den svenska, är vi nu tillbaka på en konkursnivå som är högre än vad vi hade före pandemin. På annat håll räknar Atradius Sverige fortfarande med kraftiga ökningar av konkurssiffrorna för 2024. 

Kurvan börjar brytas 
Flera stora marknader hör till dem som nu upplever en stabilisering av konkursnivån efter de senaste årens kraftiga ökningar. Atradius förväntar sig till exempel att Frankrike och Storbritannien kommer att ha mer stabila, om än relativt höga, konkurser under 2024 och 2025. 

 

Vi ser en liknande situation i Norden där den ökade konkursnivån fortsätter in i 2024 och 2025. Våra prognoser baseras på den nuvarande utvecklingen och större oförutsedda händelser. Inflation, räntefluktuationer och energipriser är några av de stora okända faktorerna som kan få konkurssiffrorna att stiga eller sjunka.  

 

Share this article on

Read more