<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
EB---finansielle-trends-2024

Share this article on

Finansiella trender som kommer att vara mer framträdande under 2024

I en tid då det har blivit allt svårare att förutspå framtiden vill vi på Atradius ge vår syn på fyra finansiella trender som kommer att dominera 2024.  

Efter ett antal år av stora geopolitiska konflikter, handelskrig och tekniska genombrott kan det tyckas vara en dumdristig uppgift att förutspå det kommande året. Men osäkerheten i sig kommer att få en rad naturliga konsekvenser för hur man gör affärer under 2024, och dessa bör man ta hänsyn till.  

Vi har därför pratat med Atradius Sveriges VD, Peter Boberg, om vilka finansiella trender du bör vara medveten om som beslutsfattare.  

  

Kampen om kreditvillkoren  

Under 2023 har vi på Atradius sett stora organisationer som står inför utmaningar med rörelsekapitalet. I detta sammanhang har många också insett att krediter kan användas som kostnadsfri finansiering. 

Under det senaste året har vi redan sett att företag försöker få längre kredittider från sina leverantörer och vi förväntar oss att trenden kommer att bli ännu tydligare under 2024.  

Vanligtvis är det de stora organisationerna som kan sätta press på mindre leverantörer och ofta förhandla fram en längre kredittid.  

  

Flexibla företag vinner  

Med ökande geopolitisk oro, inklusive handelskrig, har vi under 2023 återigen sett hur sårbara vissa av världens viktigaste försörjningslinjer kan vara. Vi har till exempel sett länder genomföra protektionistiska initiativ med kort varsel.  

De företag som kan anpassa sig, göra förändringar i värdekedjan och snabbt hitta nya partners eller marknader att sälja sina varor till kommer att ha en klar konkurrensfördel. 

 

Förhöjda konkursnivåer är ett nytt normaltillstånd  

På flera europeiska marknader har vi sett antalet konkurser stiga till den högsta nivån sedan finanskrisen. Under 2024 förväntar sig Atradius att konkurserna på de flesta större marknader kommer att stabiliseras på en hög nivå.  

Med andra ord bör du fortfarande vara medveten om att det kommande året kan innebära fler kreditförluster jämfört med tidigare år.   

Detta kräver en robust kredithantering och det är viktigt att vara både noggrann och proaktiv i sin kredithantering om man vill undvika förluster.  

Du kan läsa mer om de största riskfaktorerna här:  Här är de största handelsriskerna 2024

 

Bankerna blir mindre generösa   

Under det senaste året har bankerna gradvis blivit mer ovilliga att låna ut pengar och vi på Atradius har sett en tendens till att de försiktigt drar sig tillbaka från företag med svag utveckling.  

Under 2024 kommer vi sannolikt att se ännu fler restriktioner och banker som blir ännu mer selektiva med sin utlåning.  

När man bedömer en kunds kreditvärdighet har det därför blivit allt viktigare att se till att de kan finansiera sina skulder och undersöka i vilken utsträckning deras bank fortfarande är villig att finansiera deras verksamhet. 

Share this article on

Read more