<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Malaysia potentiale 1 copy

Share this article on

Mångsidigt och affärsorienterat – varför Malaysia är attraktivt för exportörer

Med solid tillväxt, en mångsidig ekonomi och en alltmer företagsvänlig miljö är Malaysia en utomordentligt attraktiv destination för både exportörer och investerare.  

 Malaysia är redan världens 37:e största ekonomi och har ett tydligt mål att vara bland de 30 största ekonomierna inom mindre än 10 år. Landets ihållande tillväxt gör det också till en attraktiv destination för exportörer och investerare som letar efter nya möjligheter.  

Det hjälper också att Malaysia, enligt Världsbankens senaste Ease of Doing Business Index, ligger på 12:e plats på listan över länder där det är lätt att göra affärer, med hjälp av investerarskydd, monetär frihet och innovation.  

Det är relativt lätt att komma in på marknaden och det finns inga större byråkratiska hinder att övervinna jämfört med andra länder i Sydostasien. Även om malajiska är landets officiella språk talas engelska i stor utsträckning och det är ett obligatoriskt ämne i skolorna vilket säkerställer en god nivå på engelskakunskaperna i landets företag.  

   

Politik i vanlig ordning 
Malaysia är en flerpartidemokrati. Den politiska miljön utmanas just nu av ökad polarisering och ett val 2023 där det inte fanns någon tydlig vinnare.  

Det innebär att den nuvarande koalitionsregeringen vilar på en relativt instabil grund. Trots ett ganska svagt mandat har regeringen dock hittat fotfästet för att lansera initiativ för att bekämpa landets utmaningar med korruption och stigande levnadskostnader.   

På den positiva sidan är det också viktigt att notera att de stora politiska partierna i Malaysia i allmänhet är ganska affärsorienterade och sannolikt inte kommer att anta lagar som är skadliga för näringslivet.  

  

Teknik, turism och skattelättnader 
Malaysia har en tydlig ambition att växa inom teknik och innovation. Med målet kommer ett antal digitaliseringsinitiativ och flera incitament för att hjälpa teknikföretag att etablera sig och växa i landet.  

Ett av dessa är skatteincitament. Malaysias bolagsskattesats på 24 % är något högre än i grannländerna – men landet erbjuder också skatteincitament till en rad andra branscher inom tillverkning, jordbruk, hotell- och restaurang och turismen, vilket kan leda till betydande skatterabatter. 

Även om man inte har tillgång till skatterabatter är arbetskraften relativt billig och regeringarna växlar mellan olika initiativ, så det är viktigt att hålla sig uppdaterad. För närvarande är regeringen särskilt inriktad på att öka investeringarna i mikrochips och datacenter.   

En orm i paradiset  
Även om Malaysia är rikt på möjligheter finns det också ett antal utmaningar som man bör ta hänsyn till. Ur ett affärsperspektiv bör man vara medveten om att landets små och medelstora företag har kronisk brist på likviditet. Det gör att sena betalningar är förvånansvärt vanliga.  

Därför är det viktigt att ha en tydlig kreditpolicy och arbeta proaktivt med sin kredithantering. Läs våra tips för exportörer som säljer till eller vill komma in på den malaysiska marknaden: 8 väsentliga tips för dig som exporterar till Malaysia

 

Share this article on

Read more