<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Germanys competetiveness at risk photoshop

Share this article on

Tyskland hotas av konkurrenskraften – se vad det innebär för din risk

Tyskland har plötsligt fått svårt att konkurrera globalt och det talas öppet om avindustrialisering. Men är det verkligen illa och vad betyder det för handelsriskerna i landet? Vår tysklandsexpert Reinhard Grawe svarar denna fråga i den här artikeln.  

Under det senaste halvåret har negativa artiklar om den tyska ekonomin avlöst varandra. Tyskland har utmanats från flera håll samtidigt. Landet är starkt beroende av energi- och råvaruimport i en tid då höga priser, geopolitiska spänningar och global ekonomisk osäkerhet har dämpat exporten i en starkt exportberoende ekonomi. Samtidigt utmanas tyskarnas berömda bilindustri från både USA och Kina att ställa om till elbilar.  

Utvecklingen kan avläsas i flera av de nyckeltal som visar hur det står till med konkurrenskraften. Enligt OECD:s beräkningar är det bara Argentina som år 2023 kommer att ha en sämre BNP-utveckling än Tyskland. Samtidigt minskade de utländska direktinvesteringarna i Tyskland med 50 % under 2022, exporten till Kina har minskat med 7,5 % sedan 2018 och enligt en färsk undersökning förväntar sig 60 % av de tyska företagen att deras export skulle bli mindre 2023 jämfört med 2022.  

Enligt vår tysklandsexpert och underskrivare, Reinhard Grawe, finns det ännu inga tecken på avindustrialisering, trots den utmanande konkurrensen.  

– Vår internationella konkurrenskraft är just nu hotad och pressad, det är ganska tydligt att vi har många utmaningar och mycket arbete att göra. Å andra sidan ser vi fortfarande ingen trend mot en regelrätt avindustrialisering i Tyskland. Industriproduktionens andel av BNP har legat relativt stabilt på omkring 20 procent under ett antal år.  

De mest påverkade industrierna 

Utvecklingen av den kemiska industrin är ofta en tidig varning för andra branscher, och det tyska kemikalieförbundet räknar med att industrins omsättning kommer att minska med cirka 14 procent. Enligt Reinhard Grawe är detta en tydlig varning för andra branscher.  

Fordonsindustrin står inför en enorm övergång till elmotorer och har drabbats av problem med leveranskedjan till följd av COVID-nedstängningarna.  Efterfrågan har legat på en utomordentligt låg nivå och kommer säkerligen att öka, men ökningen kommer att vara ganska begränsad på grund av en svag global ekonomi och efterfrågan. Under de första 9 månaderna 2023 har produktionen ökat med 22 % jämfört med samma period under 2022, men den ligger fortfarande 13% efter 2019 års nivåer. Sektorn förbättras alltså, men på en låg nivå.  

Byggsektorn är också viktig att hålla ett vakande öga på. Här står företagen inför höga räntor, höga materialkostnader och brist på kvalificerad arbetskraft. Men det är viktigt att vara medveten om att det är stor skillnad mellan delbranscher, de företag som sysslar med till exempel infrastruktur och industri klarar sig relativt bra. Det är främst företag som bygger bostadshus som har problem och under H1 2023 såg vi en nedgång i orderingången med 30%. Ur ett riskperspektiv kan 2024 därför bli ett utmanande år, även om bostadsbyggnadssektorn har förutsättningar att utvecklas väl på lång sikt på grund av hög efterfrågan.  

Detaljhandelsföretag är utsatta för aktuella och akuta risker på grund av hög inflation, lågt konsumentförtroende och övergången till e-handel. Under 2023 har det hittills skett en nedgång på 4% och e-handeln, som efter att har haft tvåsiffrig tillväxt under flera år, har slutat växa. Atradius har sett en betydande ökning av konkurser inom denna sektor.  

Maskinindustrin påverkas särskilt av den svaga globala konjunkturen och kompetensbristen. Orderingången har minskat med 12 procent från maj till juli i år. Vi förväntar oss att produktionen kommer att minska med 2% under både 2023 och 2024. Företagen använder dock relativt mycket av sin kapacitet (89 procent), vilket ger dem en bra position, och Reinhard Grawe är därför mindre orolig för konkurser i branschen och förväntar sig att den kommer att fortsätta ha en relativt stabil utveckling.  

Fler och större konkurser  

Efter finanskrisen skedde en stadig nedgång i antalet konkurser i Tyskland, som varade fram till covid-pandemin, då antalet konkurser minskade mycket kraftigt på grund av statligt stöd. Från och med 2022 började antalet konkurser öka igen och de senaste månaderna har takten accelererat. Senast siffrorna visar att antalet konkurser i oktober ökade med 22,4 procent jämfört med samma månad förra året. 

Under H1 2023 gick 8400 företag i konkurs i Tyskland, det är en ökning med 16% jämfört med H1 2022. Tillsammans har konkurserna genererat fordringar på 13 miljarder euro, en ökning med 33 % jämfört med 2022. Det innebär att konkurserna har ökat under 2023, eftersom det totala värdet på skadorna har ökat snabbare än konkurstalet.  

– I juni steg antalet konkurser till en högre nivå än före coronapandemin. Under 2023 fortsätter vi att se en relativt kraftig ökning av antalet konkurser, särskilt inom mode och detaljhandel, säger Reinhard Grawe och tillägger att nivån ännu inte ska ses som något katastrofalt, utan snarare som en återgång till det normala före covid.  

Share this article on

Read more