Både Trump och Harris kommer att föra en protektionistisk handelspolitik, men det kan ändå finnas en betydande skillnad i vilka länder som vinner eller förlorar mest på att USA får en ny president.
Sedan Trumps handelskrig med Kina inleddes i juni 2018 har världshandeln anpassat sig. Biden stoppade inte handelskriget, utan fortsatte det till stor del. Som ett resultat av detta har Kinas andel av USA:s import minskat från 22% till 14%, medan andelen import från Mexiko, EU, Syd- och Sydostasien har ökat.
När Biden kom till makten byggde han vidare på Trumps politik genom att lägga fokus på teknik, säkerhet och USA’s konkurrenskraft i den gröna omställningen. USA’s handelspolitik påverkar hela världen och även om båda kandidaterna förespråkar protektionism tyder allt på att Trump kommer att ha högre tullar och slå mot varor från fler marknader än Harris.
En av de största skillnaderna mellan Trumps handelspolitik och den som Biden har drivit, och Harris förväntas fortsätta med, är att de vill öka handeln med vad de uppfattar som vänligt sinnade nationer eller nationer med samma ideologiska grund som USA, så kallad ”friendshoring” eller ”nearshoring”.
EU växer med Harris, Syd- och Sydostasien med Trump
Demokraternas mer begränsade version av protektionism innebär att Kina och Mexiko sannolikt kommer att klara sig bättre ekonomiskt under Harris än under Trump.
Om Trump vinner och inför mycket hårda tullar mot Kina kan det dock visa sig vara en fördel för Syd- och Sydostasien, som kan leverera en del av de varor som USA fortsätter att efterfråga från Asien.
I EU är skillnaden relativt blygsam, men Atradius bedömer ändå att Harris mindre restriktiva handelspolitik kommer att leda till att BNP-tillväxten i hela unionen blir 0,4 procent högre än om Trump kommer till makten.
Kina har mest att förlora på Trump och våra beräkningar visar att ett förvärrat handelskrig med Trump kan minska Kinas BNP med 1,5% fram till 2028 jämfört med en värld där Harris vinner presidentvalet.
Mer osäkerhet och fler möjligheter
Enligt Peter Boberg, VD för Atradius Sverige, är reaktionerna på nya protektionistiska åtgärder runt om i världen extremt viktiga att hålla ett öga på. När nya tullar och restriktioner införs kan det ta bort affärsmöjligheter för företagen.
”Ett bra exempel är Sydafrika, som har varit en stabil marknad med få konkurser under många år. De fick en regering som över en natt beslutade att höja strafftullen på importerad kyckling från 37 till 62%. Det innebar att vi plötsligt började se konkurser i företag som varit helt stabila fram till dess att tullarna infördes.
På så sätt ökar handelskonflikter risken för konkurser. Men enligt Peter Boberg ska man inte vara alltför defensiv, för när världshandeln förändras uppstår nya möjligheter på nya marknader.
”När USA sluter sig kommer det att uppstå ett tomrum som svenska företag kan försöka utnyttja. I en osäker värld är det de anpassningsbara och skickliga som vinner, så det är viktigt att fatta rätt beslut baserade på solid data.